Køkkenhave på altanen

Køkkenhave på altanen

Kribler det i dine fingre for at komme til at dyrke dine egne grøntsager? Det kan du faktisk sagtens selvom du bor i lejlighed, og det er også lige meget hvor lille din altan er. Fantastisk, ikke? Det handler bare om at prioritere. Vælg det du aller bedst kan lide at spise.

Vi har skrevet lidt om vores 5 af yndlings altan-grøntsager og vi håber, at det kan inspirere dig til at komme i gang med din egen “urban garden”. Det er faktisk ikke særlig svært, bare læs med her..

Cherrytomater

cherrytomater

Redaktionen har dyrket cherrytomater de sidste par år med stor succes. I bund og grund handler det om at give dem kærlighed. De skal have en stor krukke, meget vand og stå solrigt. Derfor er en sydvestvendt altan det allerbedste for vores små venner. Hvis du ikke har en altan kan de også sagtens dyrkes i en solrig vindueskarm. Det gjorde vi sidste år. Det gode ved vindueskarme er, at man er sikker på, at planterne ikke vælter i blæsten eller får det for koldt. Hvis du ikke lige har fået sået tomater i foråret, så kan planterne sagtens købes i diverse plantecentre.

Guide til hvordan du får succes med cherrytomater

  1. Udvælg dig en sund plante dvs. at den skal have en sund grøn farve og ikke være for ranglet.
  2. Udvælg dig dernæst en god stor krukke den kan stå i. Hovedreglen for tomater er, at de skal have omkring 30-40 cm jord at vokse i. Så vælg en god stor krukke, kasse, murerbalje eller andet. Hvis du har en fin størrelse altan, kan du også vælge en plantekasse til dine tomater.
  3. Så er det bare at vente på varmen. Du må endelig ikke sætte den ud for tidligt! Vent til midten af maj eller juni, for at være sikker på den ikke dør af kulde. De vil allerhelt have det dejligt varmt, de små.
  4. Når planten begynder at vokse, vil de fleste gerne have en pind eller to at støtte sig til, så de ikke vælter. De kan blive meget høje, så sørg for at have nogle lange bambuspinde.
  5. Du skal huske at nippe sideskuddene af din tomatplante. Der findes mange how-to’s på nettet til hvordan du griber det an, hvis du er lidt usikker. Men det er vigtigt at få det gjort, da planten helst skal bruge krudt på at lave tomater, ikke blade.
  6. Du skal vande din tomatplante når toppen begynder at hænge, og så skal du vande meget! Den kan kan ikke lide at blive vandet lidt hver dag. Vand meget når du vander og vent så på at den bliver tørstig igen.

Det var vist det hele. Held og lykke med dyrkningen. Cherrytomater er vores totale yndlings grøntsag!

Spinat og Rucola

 køkkenhave på altanen

Spinat er en rigtig god grøntsag af have på altanen, fordi den gror hurtigt og ikke kræver særlig meget plads. Du kan faktisk dyrke spinat i en almindelig altankasse. Spinat er en super forårsafgrøde, da det kan spire helt ned til 4 grader. Dog udvikler det sig bedst ved 8-10 grader. Derfor kan du sagtens så det fra marts til maj måned. Det er bedst at så spinat i foråret eller efteråret, da spinat nemt går i stok når det får det alt for varmt. Når du har sået det, er ventetiden relativt kort. Det er nemlig klar til at blive høstet i løbet af 8-10 uger.

Hvem elsker ikke rucola på pizza, i salatskålen eller en helt tredje ret. Vi synes i hvert fald, at det er super lækkert, så i år skal vi prøve at så den lidt stærke salat på vores altan. Rucola er nemt, faktisk lige så nemt som spinaten. Den skal dog have det lidt varmere for at spire, du kan derfor så den fra april til august. En altankasse er et glimrende valg at så Rucola i, ligesom spinat kræver den ikke særlig meget plads.

Agurk

køkkenhave på altanen

Agurker vil egentlig helst være i drivhuset, hvor der er dejligt varmt. Men det kan faktisk godt lade sig gøre at dyrke dem på en solrig altan eller i vindueskarmen. Dog er agurker er mere sarte end tomater i forhold til kulde, så vent til juni måned med at flytte dem ud. Hvis du gerne vil have mange agurker, er det måske hver at overveje en skoleagurk i stedet. De er mindre og skal derfor ikke vokse så lang tid før de er spiseklar.

Agurker kommer med en masse sideskud, ligesom tomater, men dem skal du endelig ikke klippe af. Her kommer nemlig også agurker på. Planten vil gerne bo i en stor potte med 30-40 cm jord eller i en plantekasse. Den vil gerne have meget vand ligesom tomaten, men modsat sin kammerat, vil agurken gerne have vand hver dag. Den må endelig ikke tørre ud!

Vi elsker agurker! Det er en glimrende måde at få opfyldt sit væskebehov og lets face it sådan en hjemmedyrket dansk agurk smager helt fantastisk!