Sådan bliver du veganer

Salat

Der kan være mange grunde til, at man har lyst til at blive veganer. Det kan være på grund af dyrene, som man ikke synes skal behandles på den måde, de nu en gang bliver, for at vi på effektiv vis kan masseproducere kød. Det kan være for helbredet, da en diæt fuld af kød og andre animalske produkter til tider får et dårligt ry, som en gang imellem kan underbygges med videnskabelige studier. Det kan være fordi kæresten er veganer, så det simpelthen bare er nemmere at skifte til samme livsstil, som den du lever sammen med. Uanset hvad din grund er for at vælge at blive veganer kan det være svært at skifte til en ny livsstil. Der er mange produkter, du bliver nødt til at undgå, og de er ikke altid nemme at få øje på. Det er desuden en helt anden kost end den almindelige danske med mælk, ost, æg og masser af kød og fisk.

Lad os se på det første problem: ting ud over mad, der er lavet af dyr eller på anden måde fører til mishandling af dyr gennem deres produktion. Du bør holde dig fra tøj lavet af pels eller skind som læder, samt tøj lavet af uld eller på anden måde har hår fra dyr. Der er heldigvis andre slags strikkegarn som for eksempel bomuldsgarn, der udelukkende er lavet af plantemateriale. Der er desuden rigtig mange skønhedsprodukter, der indeholder ting fra dyr såsom kasein, der er det primære protein i mælk. En ting der indeholder ambra er parfume. Ambra stammer fra hvaltarme, så det er bestemt heller ikke vegansk. Teknisk set bliver der nogle gange brugt animalske produkter i produktionen af blandt andet bøger og graverede ting, da oksegalde blandet med alkohol kan bruges som befugtningsmiddel i de sammenhænge samt et par andre kunstneriske produkter.

Med hensyn til maden er det vigtigste, at du får alt, hvad din krop har brug for. Der er rigtig meget misinformation i mange veganergrupper, som tror de kan få nok vitamin B12 fra vand eller andet i naturen. Det samme gælder omega 3. Det er desværre ikke muligt at få nok fra planter, og nogle af de planter, der har store nok mængder, har desværre enten en slags omega 3 vi ikke kan bruge fuldt ud eller for meget af andre ting til at man kan spise nok. I sidste ende er det eneste fornuftige valg at tage en pille med vitamin B12 og en med DHA og EPA, hvis du ikke har sat dig virkelig godt ind i, hvor du ellers kan få det fra – og har fornuftige kilder på det, da der her er tale om dit helbred og dit liv, som begge er i fare, hvis du tager fejl.