Sådan ville livet være uden hvidevarer

Tom køkken

Har du nogensinde haft et mareridt om, at alle dine dejlige hvidevarer er forsvundet? Vi siger mareridt, fordi det bestemt ikke er noget, de fleste frivilligt ville gå med til. Et liv uden hvidevarer er nærmest utænkeligt for den gennemsnitlige dansker nu til dags, selv om vi kun skal et par generationer tilbage for at finde dem, der slet ikke ejede nogen hvidevarer. Det er altså forholdsvis hurtigt, vi er blevet afhængige af de her apparater, som jo i mange tilfælde har overtaget nogle manuelle jobs, vi nu til dags ikke kan finde ud af. Mange af os ville altså være fuldstændig fortabte, hvis vi pludselig blev nødt til at undvære vores elskede og alligevel alt for ofte oversete hvidevarer.

Der findes efterhånden rigtig mange forskellige hvidevarer i langt de fleste danskeres hjem, men nogle af dem er nemmere at undvære end andre. Vaskemaskine og tørretumbler er to eksempler, som er gode til at illustrere forskellen i vigtighed, da de færreste har lyst til at vaske tøjet i hånden, hvorimod mange stadig tørrer tøjet uden for – enten for at spare penge, fordi de synes det er nemmere eller fordi det er bedre for miljøet, hvis det da ikke er en kombination af de tre.

Ligeledes er der mange, der stadig vasker nogle ting op i hånden – også selv om de har en opvaskemaskine. Det er da godt nok ikke mange, der nyder at gøre det, men det er heller ikke noget, vi ikke kan finde ud af. På nogle punkter er det bedre at vaske op i hånden, en det er at bruge opvaskemaskinen. Det kommer dog langt hen ad vejen an på, hvordan man gør det. Nogle bruger alt for meget opvaskemiddel, når de vasker op i hånden, og så bliver der selvfølgelig brugt alt for meget vand, hvis man vasker op i rindende vand. I så fald kan det være bedre at bruge en opvaskemaskine, men i sidste ende er det nu en gang bedst at vaske op i hånden i en balje med en lille dråbe opvaskemiddel.

De fleste ville klare den, hvis de skulle undvære vaskemaskine, tørretumbler og opvaskemaskine, men det ville kræve betydelig mere tid, og tilvænningsperioden ville være et mareridt at overvære, så lad os endelig beholde vores hvidevarer. Folk klager nok på de sociale medier over ligegyldige ting, så det ville formentlig blive et rent blodbad, hvis de rent faktisk havde nogle nogenlunde reelle problemer, de kunne klage over i stedet. For dem, der lærer at minimere deres brug af alle de ting, der kræver manuelt arbejde uden hvidevarer, så kan livet faktisk være meget bedre. Det hænger langt hen ad vejen sammen med den adfærdsændring, der helt naturligt følger med, når man bliver mere bevidst om, hvad man forbruger og hvordan.